В наших кліматичних умовах взимку практично неможливо підтримувати у житлових приміщеннях комфортну життєдіяльність без використання спеціалізованих опалювальних систем. Однак якщо в міських приміщеннях комфорт для життя забезпечується рахунок роботи централізованої системи опалення, то в заміській нерухомості для цих цілей використовуються дров'яні печі. Сучасні виробники пропонують мешканцям заміської нерухомості та дачних будинків два види печей, а саме:

  • класичні печі;
  • печі, здатні забезпечувати тривале згоряння палива.

У цій статті ми розповімо про те, які властивості та характеристики мають печі з тривалим згорянням палива.

Принцип роботи

У класичних печах дрова, що виступають як паливо, згоряють всього за кілька годин, у зв'язку з чим приміщення нагріваються дуже швидко і швидко охолоджуються. Господар приміщення змушений часто додавати паливо в піч, щоб підтримувати в ній безперервне горіння та виділення тепла. Систематичне додавання палива призводить до швидкого витрачання дров, а також вважається незручним, адже підкладати дрова в піч доводиться навіть уночі. Саме тому на зміну класичним системам опалення є печі, що мають функцію тривалого горіння палива.

Сучасні печі з функцією тривалого горіння виготовляються з чавуну або високоякісної сталі, що мають товщину не менше 3 міліметрів, та оснащуються місткою топкою, поділеною на дві частини. Крім цього, залежно від особливостей конструкції, вони можуть бути оснащені водним теплообмінником або конвектором. Найважливішою особливістю даних систем є можливість функціонувати в різних режимах:

  1. Режим швидкого нагрівання приміщення. У першому режимі роботи піч дозволяє практично миттєво створити у приміщенні комфортний температурний режим шляхом швидкого спалювання дров та виділення великої кількості тепла. Для того щоб створити в приміщенні комфортну температуру власнику печі лише потрібно максимально відкрити зольник і виконати його висування на кілька сантиметрів.
  2. Тривале горіння палива з підтримкою у приміщеннях комфортної температури. Тривале згоряння дров у печі забезпечується рахунок завантаження в топку великої кількості дров і зниження надходження в піч кисню. В результаті зниження кисню, що надходить в піч, дрова повільно тліють, утворюючи всередині печі горючий паливний газ. Цей газ згорає разом із паливом, забезпечуючи виділення тепла піччю.

Переваги і недоліки

Як і будь-які вироби печі цього виду мають як переваги, так і недоліки. До переваг таких печей належить:

  • наявність відносно невеликої ваги та компактних розмірів, завдяки чому установка печі не потребуватиме заливання спеціалізованого фундаменту;
  • високий рівень ККД, що дорівнює 70–85%;
  • на одній зарядці паливом піч може зберігати комфортний температурний режим у приміщенні протягом 10 годин;
  • високий рівень економії, що дозволяє знизити витрати дров для обігріву приміщень;
  • додавання дров у топку без переривання процесу горіння та виділення тепла;
  • висока довговічність та зносостійкість, завдяки чому печі, виготовлені з чавуну, можна експлуатувати без проведення ремонту протягом 50 років;
  • піч може бути встановлена ​​практично в будь-яких приміщеннях, де є димохід.

Як недоліки печей цього типу можна відзначити:

  • відсутність можливості використовувати у роботі рідкі види палива;
  • наявність складних налаштувань, яких необхідно звикати;
  • особливі вимоги до димарів, наприклад, вони не повинні мати вигинів;
  • можливе утворення у димарі конденсату через попадання в нього газів, що мають низьку температуру.

Як вибрати?

Вирішивши купити для свого будинку або дачі піч тривалого горіння, потенційному покупцеві необхідно звернути власну увагу на такі важливі нюанси:

  1. Важливо, щоб піч мала або встановлювалася в розбірний димар. Пов'язано це про те, що з її інтенсивної експлуатації потрібно часто проводити чищення димоходу.
  2. Облік потужності устаткування. Вибираючи піч для будинку або дачі, необхідно уважно ознайомитися з її потужністю, оскільки потужна піч, встановлена ​​в невеликому дачному будиночку, займатиме дуже багато місця та сильно нагріватиме приміщення. У свою чергу, піч з невеликою потужністю, присутня у великому приватному житловому будинку, не зможе підтримувати комфортний температурний режим при тривалому горінні.

Как топить?

Вперше використовуючи цей опалювальний прилад необхідно розуміти, що на повільну віддачу тепла піч виходить не швидко і для цього необхідно буде виконати кілька етапів. І якщо піч використовуватиметься в звичному класичному режимі, то це не дозволить створити всередині її топки процес тривалого горіння палива. Тому використовуючи піч для досягнення тривалого горіння палива, її власник повинен дотримуватися наступного алгоритму дій:

  • Крок перший: прогрів системи шляхом закладки у піч першої партії дров. Для прогрівання системи потрібно покласти в топку печі п'ять або шість полін і спалити їх у максимально інтенсивному режимі горіння, повністю відкривши для цього шибер. Вступивши подібним чином, власник зможе прогріти біля печі димохід, що дасть можливість забезпечити тягу навіть за мінімального горіння палива всередині печі.
  • Крок другий: створення всередині печі вугільного шару. Після того як перша партія дров згорить до стану вугілля, в піч потрібно знову додати дрова, і при початку їх горіння закрити шибер трохи більше половини. Виконавши цей крок, власник печі створить усередині її топки вугільний шар, який відповідатиме за процес повільного горіння.
  • Крок третій: додавання до печі основної партії дров. Після формування хорошого вугільного шару усередині печі її топка повністю наповнюється дровами. При цьому додаючи дрова в топку, необхідно стежити за тим, щоб після закладки палива в печі була мінімальна кількість щілин. Після того як дрова були закладені, слід повністю закрити шибер, щоб у піч надходила мінімальна кількість кисню. Якщо все було виконано правильно, то протягом 10 годин піч підтримуватиме в приміщеннях тепло, не вимагаючи при цьому закладки нового палива.